Kawiarnia „Leżąca Kotka”

Jamaica Blue Mountain

Jamica Blue Mountain Coffee zawdzięcza swoje początki decyzji podjętej przez króla Francji w XVIII wieku. W 1723 roku, król Ludwik XV wysłał trzy rośliny kawy do francuskiej kolonii - Martyniki  innej bujnej, żyznej wyspy, leżącej 1900 km na południowy zachód od Jamajki. Pięć lat później w roku 1728, Sir Nicholas Lawes, gubernator Jamajki, otrzymał w prezencie pierwszą roślinę kawy od gubernatora Martyniki. Od tego jednego krzewu Arabiki, zaczęła się historia tej znakomitej kawy.

Aby kawa mogła nazywać się Jamaica Blue Mountain, musi być uprawiana na wysokości do 1800 metrów w Górach Błękitnych (Blue Moutain). Kawa rozwija się w żyznej, wulkanicznej glebie, regularnie nawadnianej deszczem i co najważniejsze pod przykryciem mglistych chmur, chroniących przed palącym słońcem. Wszystkie te czynniki połączone razem, pomagają w rozwijaniu kawy o wyjątkowej słodyczy i aromacie, bogatym smaku i z łagodną kwasowością.

W rezultacie, wielu uważa tę kawę za najlepszą na świecie i "Szampanem kaw". Obszar, na którym Jamaica Blue Mountain Coffee jest uprawiana  znajduje się pod ścisłą kontrolą. Obszar jest stosunkowo niewielki i eksport rocznej produkcji w wielkości od 1000 do  1350 ton, jest bardzo niewielki w stosunku do światowych standardów.
Podkreślając niezwykle małą produkcję i ekskluzywność, Jamaica Blue Mountain jest praktycznie jedyną kawą na świecie, pakowaną w drewniane beczki, zamiast worków.
W 1944 roku, decyzją rządu Jamajki stworzono centralny proces czyszczenia kawy, na podstawie którego wszystkie kawy eksportowe musiały być przetwarzane. W 1950 roku powołano urząd Jamaican Coffee Industry Board (zwany także JCIB) uprawniony do poprawy, kontroli, utrzymania najwyższej jakości i reputacji jamajskiej kawy.
Każda beczka kawy musi przejść przez Coffee Industry Board w celu kontroli jakości, gdzie kawa jest dokładnie sprawdzana przed wywozem. To może zajmować dużo czasu
i powodować opóźnienia, ale jakość jest najważniejsza i ścisła kontrola, zapewnia, że każde ziarenko kawy Jamaica Blue Mountain opuszczające wyspę jest najwyższej jakości. Ponadto JCIB określa ścisłe standardy uprawy, zbioru, przetwórstwa i obrotu kawą, zapewniając, że końcowy wynik jest zawsze doskonały.
Obecnie, przy bardzo niskiej rocznej produkcji Jamaica Blue Mountain Coffee i eksporcie sięgającym 85% do 90% do Japonii, Jamaica Blue Mountain pozostaje jak zawsze - nieuchwytna, luksusowa, najcenniejsze i oczywiście przepyszna.

 

Copyright © 2017 Żywe Muzeum Porcelany.
Projekt i realizacja online24.pl


zrozumiałem X
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.